EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Новият визов кодекс на Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият визов кодекс на Шенген

mail13:04 | 06.04.2010прегледи 8580 коментарикоментари 0




Нов визов кодекс приеха повечето страни членки на ЕС,  ускорявайки стандартизирането на визовите процедури на пътуващите в Европа граждани на държави извън съюза, съобщава BBC.

Новите правила се отнасят за 25 - те държави от Шенгенската зона, където хората могат да преминават граници само с документ за самоличност.
Приетият нов кодекс се отнася до граждани на трети държави, които кандидатстват за краткосрочна виза за пътуване в ЕС, която е валидна до 90 дни. Издаването на визи за престой над 90 дни остава под юрисдикцията на съответните държави.
Хармонизирането на процедурите по получаване на шенгенски визи вече ще става „по- бързо и по - прозрачен начин”, съобщават от Европейската комисия.
Според приетите правила на новия визов кодекс, влязъл в сила на 5 април 2010 г., хората, които планират кратък престой на територията на Шенгенското пространство ще чакат не повече от две седмици за интервю за виза, решението от което ще бъде съобщавано след не повече от 15 дни, уточнява EUobserver.
За визи на деца под 12 годишна възраст вече ще се плаща такса от €35, вместо стандартните €60. Таксата за лица до 25 годишна възраст, които участват в инициативи на неправителствени организации, се отменя изцяло.
Гражданите на държави, които имат споразумения за визови облекчения с ЕС, също ще плащат само 35 евро.
По- лесно ще получават многократни разрешения за влизане в Европейския съюз и хората, на които често им се налага да пътуват, като шофьорите на камиони например, и  за които е установено, че „са почтени и надеждни”.
Според досегашната практика при евентуален отказ на виза, причината за това не се посочваше. От 5 април 2011 г. издаващите визи ще трябва да посочват и мотивите за отказа. Разочарованите кандидати ще имат възможност да обжалват отказа.
От април 2011 г. се очаква да бъде въведен нов списък на основанията за отказ на визи.
Новият кодекс „ще гарантира, че прилагането на новото европейско визово законодателство е изцяло хармонизирано”, коментира пред BBC еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
През 2008 г. са издадени над 10.4 млн. визи за Шенгенската зона, сочат данни на ЕС, цитирани от BBC. Най-много са тези за големите държави - Германия 1.77 млн., Франция - 1.74 млн.; Италия - 1.2 млн.; Испания - 802,032 и Финландия -  792,277.
През декември държавите - членки на Шенгенското пространство, приеха безвизово пътуване за гражданите на три балкански държави, които предстои да се присъединят към ЕС - Македония, Черна гора и Сърбия. Трите държави изпълниха поставените от Брюксел условия: въвеждане на биометрични паспорти, засилване на граничния контрол и мерки за борба с корупцията и организираната престъпност. Останалите държави от Западните Балкани – Албания и Босна и Херцеговина, не успяха да покрият изискванията. Брюксел предвижда отмяна на визите и за тях, ако успеят да извършат необходимите реформи.
С присъединяването на Литва, Полша и Словакия към Европейския съюз и Шенгенското пространство възникнаха и редица проблеми за гражданите на съседните им държави, които се изправиха пред нови условия за пътуване.
Молдова, Русия и Украйна впоследствие подписаха визови споразумения с държавите от ЕС, които дори се оказват по-добри от приетия нов кодекс.
Отношенията с Беларус обаче остават замразени заради прилаганата от правителството авторитарна политика, станала причина за редица проблеми на малките търговци в пограничните райони и про демократичните активисти. Таксата за виза в Беларус е €60, което е еквивалент на минималното месечно възнаграждение в Беларус, отбелязва Euobserver.
Шенгенското пространство включва 22 държави членки на ЕС (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, и Швеция) и три, които не са членове на съюза ( Норвегия, Исландия и Швейцария). Великобритания и Ирландия са сред страните, които са извън Шенгенското пространство, припомня BBC.
Държавите, които не са част от Шенгенското пространство, но са членове на Европейския съюз са - България, Румъния, Кипър, Великобритания и Ирландия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882