Бавим се с мерките за приемането ни в Шенген

Отворено общество с междинен доклад за напредъка на България
6 фев 2011 11:18,
222
Бавим се с мерките за приемането ни в Шенген
Снимка: Булфото

Към 31 януари има забавяне в осъществяването на мерките, заложени в Националния план за действие за присъединяване на България към Шенгенското пространство спрямо първоначално определените срокове.

Това се казва в междинния доклад на „Отворено общество" за напредъка на България към Шенген. От всички 159 мерки, 27 не са изпълнени в срок.

През последния месец са предприети мерки за наваксване на изоставането. При успешно осъществяване на тези мерки и предприемане на допълнителни действия за ускоряване на строителството по границите, рискът България да не изпълни всички условия за членство към 31 март 2011 година може да бъде преодолян.

Към 31 януари 2011 г. от всички 159 мерки и 117 са изпълнени, 15 мерки са с предстоящ за изпълнение, а 27 мерки не са изпълнени. От тях 12 мерки са по-скоро неизпълнени и 15 са по-скоро изпълнени.

В съвместна декларация относно присъединяването към Шенгенското пространство министрите на вътрешните работи на България и Румъния определиха март 2011 г. като тяхна обща стратегическа цел за пълноправно членство в Шенгенското пространство в резултат на изпълнение на всички условия.

Още по темата

България и Румъния са обект на проверки за готовността и оценки по Шенген по едно и също време от държавите-членки на Европейския съюз.

Вече са проведени мисии за оценка в областите на полицейското сътрудничество, защита за личните данни, визи, граници и Шенгенската информационна система.

Докладите от проверките в последните две области предстоят да бъдат разгледани през февруари 2011 г.

Пълния текст на доклада можете да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари