Франция ни бави до лятото за Шенген
Франция ни бави до лятото за Шенген / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Франция смята, че не са налице необходимите условия, гарантиращи целостта и сигурността на Шенгенското пространство, за присъединяване на България и Румъния през март и предпочита да се изчака до лятото на 2011 г., заяви френското министерство на външните работи, цитирано от агенция Франс прес.

Естествено, предвидено е България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство, но днес все още не са налице условията за присъединяването им през март, каза говорителят на министерството Бернар Валеро.

Смятаме, че е по-разумно да се изчака представянето на доклада на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и проверка през юли, допълни той.

В доклада си от юли миналата година Европейската комисия констатира, че е постигнат напредък, но подчерта най-вече значителните стъпки, които все още предстои да се направят, припомни говорителят. Наличието на безпристрастна, независима и ефективна административна и съдебна система, която да разполага с достатъчно средства, е от жизнено значение, за да позволи добро функциониране на политиките на ЕС и да осигури на гражданите достъп до всички ползи и възможности, които предоставя членството в ЕС, уточни Валеро, цитиран от БТА.

В рамките на Механизма за сътрудничество и проверка Брюксел наблюдава усилията на Румъния и България в областта на правосъдието и борбата срещу корупцията.

В сряда френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че румънско-молдовската граница все още не се контролира достатъчно добре и че според Париж ЕС няма да вземе решение за присъединяване на Румъния и България към Шенген преди лятото.