Това заяви днес френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез, като отбеляза усилията на Букурещ в тази насока, съобщиха Франс прес и БТА.

Отварянето на Шенгенското пространство за двете страни е тежко решение за бъдещето ни. През техния район минава три четвърти от проблемната нелегална имиграция, минават голямата част от потоците на трафика на наркотици, на оръжие и дори на деца, каза Вокиез в предаването "Европейски кръстопът" на Радио Франс ентернасионал.

Ако са готови до три месеца - добре. Ако са готови след две години - ще стане след две години. Ще се съгласим, когато сме сигурни, че границата се охранява както трябва, отбеляза той. Предвид получените доклади това със сигурност няма да стане за три месеца, допълни министърът, признавайки, че Румъния полага много усилия.

Само че в Шенген не може да влезе само една от двете страни, те трябва да станат част от това пространство заедно, подчерта Вокиез. Ако бъдат готови още тази година и ние имаме всички гаранции, принципно нямаме нищо против членството им, добави той.

Франция и Германия, подкрепени от Финландия и Норвегия, блокират присъединяването на България и Румъния към Шенген в кратки срокове от съображения за сигурност, припомня АФП.
По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи, че 1500 души в страната са нежелани в Шенгенското пространство. Това той заяви по време на представяне на доклад на институт "Отворено общество", според който България изостава в подготовката си за Шенген. Според министър Цветанов България технически ще бъде готова за приемане до към 14 март.